TIPPEK


Mondj nemet a műanyag zacskóknak!!!
Az USA Környezetvédelmi Irodája szerint a világon elhasznált műanyag zacskók száma 500 billió és 1 trillió között mozog. A zacskóknak csak kevesebb, mint 1%-a lesz újra feldolgozva, mert olcsóbb az újabbak előállítása, mint a használtak feldolgozása. Akkor… Mi történik a műanyag zacskókkal? Egy 1975-ös tanulmány szerit a tengerjáró hajók évenként 8 millió font műanyagot dobnak a tengerbe, hogy Földünk szemét-dombjai ne telítődjenek műanyaggal. Mindenféle környezetben találkozunk műanyag zacskókkal… a folyóinkban, tavakban és tengerekben. Műanyag zacskót találtak már az északi sarkkörön belül, és délen a Falkland Szigetek közelében is. Amerikában a partra mosott törmelékek több mint 10 százalékát műanyag zacskók teszik ki. A napfény bomlasztja a műanyagot: idővel kisebb, mérgezőbb petro-polymerekké válnak… amelyek végül is a talajt és a vízi utakat fertőzik meg. A mikroszkopikus részecskék bekerülnek a táplálékláncba. Ennek hatása az állatvilágra katasztrofális lehet. A tengeri élet majdnem 200 faja: delfinek, teknősök, bálnák pusztulnak el csak az eldobott műanyagok által és akkor még nem beszéltük a zacskókba gabalyodott madarakról, valamint azokról az elpusztult állatokról, akik tápláléknak hitték a hulladékot! Na de, mit tehetünk??? Használjunk vászonzacskót!!! Hetente megtakaríthatunk minimum 6 műanyag zacskót. Az havonta 24 zacskó, és… évente 288 zacskó… ami 22,176 zacskó egy átlagos emberi élet alatt!

Használt sütőolaj - irány a MOL töltőállomások

Tudtad? Egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz tönkre, ami egy felnőtt ember 14 évre elegendő ivóvízszükségletének felel meg. Döbbenetes adatok ezek és Te is sokat tehetsz, hogy gyermekeidnek maradjon tiszta ivóvize a Földön. Használt étolajat véletlenül se a lefolyóba vagy a kommunális szemétbe öntsd, mert az olajak / zsiradékok a vízfelszínen maradva meggátolják az oxigén bejutását, azaz a szennyező anyagok lebomlását, ami növeli a víztisztítók terhelését és csökkenti a tisztítás hatásfokát. Az élővizekbe jutva megakadályozzák a vízi élőlények oxigénhez való jutását; talajba kerülve pedig a növények pusztulását okozza.
Mi a megoldás? Gyűjtsd szelektíven a használt olajat is, majd juttasd el a megfelelő hulladékudvarokba vagy a MOL benzinkutakra!
Sőt! December 3-tól ajándékba kapsz egy praktikus gyűjtőedényt, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudod tárolni a sütőolajat annak leadásáig.

Részletek alább:

FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM IRÁNT ELKÖTELEZETT FOGYASZTÓK, SZATYORRA FEL! :-)

Szatyorközösség névre keresztelt környezettudatos mozgalom tagjai hipermarketek helyett a környékbeli gazdáktól vásárolják egészséges táplálékukat. Ezzel a vásárlói magatartással sokat tesznek az élővilág megóvásáért, hiszen minimalizálják a környezeti terhelést. A bio élelmiszerek előállítói az egészségünkre káros vegyszerek és eljárások kizárásával hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához és helyreállításához is. A közvetlen, lokális kereskedelem csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést.
Az önkéntes közösség működése egész egyszerű: a termelői lista alapján hetente megrendelik a vásárolni kívánt termékeket (pl.: tejtermék, zöldség, gyümölcs, gomba, tojás, lekvár, savanyúság, olaj, tea, szörp, bor, stb), amit aztán egy központi helyre szállítanak. Ott lehet begyűjteni a termékeket és akár a kollégákkal, szomszédokkal összefogva hazaszállítani.
A kapcsolat minden résztvevő számára előnyös: a vásárló magas minőségű - lehetőleg organikus termesztésből származó - helyi termékekhez jutnak korrekt áron; a termelő közvetítők nélkül jut biztos vásárlókörhöz, ami kevesebb árrést eredményez.

Módunk van csatlakozni meglévő szatyorközösségekhez, de magunk is indíthatunk saját közösséget megbízható barátok, családtagok, kollégák és szomszédok társaságával. Segítséget kaphatunk az alábbi szervezetektől:
szatyor.org
www.messzelato.hu


ADOMÁNYBOLTOK

Az adományboltokat az a karitatív és környezettudatos szemlélet hozta létre világszerte, hogy csökkentsék a szektoron belül keletkezett hulladék mennyiségét a használt tárgyak mások által történő újrafelhasználásával. A környezetbarát újrahasználat megvalósulásán túl, több oldalról is karitatív célokat támogatunk, amikor a számunkra már felesleges, de másnak még használható és értékkel bíró, jó állapotú tárgyainkat (könyvek, ruhák, játékok, dísztárgyak, háztartási eszközök, stb) adományboltoknak ajánljuk. Egyrészt a rászorulók kedvező áron juthatnak hozzá számukra szükséges árucikkekhez, másrészt a működtető profitja jótékony célra megy (pl.: társadalmi egyenlőséggel foglalkozó non-profit szervezeteket támogatása).
Ezzel a kezdeményezéssel a társadalom és a környezet is jól jár!

A teljesség igénye nélkül néhány magyaroszági adománybolt:

  • Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány 1085 Budapest, Üllői út 6. (1 percre a Kálvin tértől)
  • Baptista.Pont Fót Cora áruház
  • Budaszíve Adománybolt 1036 Budapest Perc u. 2. (Golipark épülete)
  • Szeged Átrium üzletház
  • Szemem Fénye Alapítvány adományboltja Pécs Király utca


És némi inspiráció a környezettudatos öltözködésről: http://www.ted.com/talks/lang/hun/jessi_arrington_wearing_nothing_new.html