ALAPELVEK


VINYASA FLOW JÓGA KÖZHASZNÚ EGYESÜLETALAPELVEI
„A ZÖLD JÓGÁÉRT”

- A Vinyasa Flow Jóga Egyesület tagjai alapvető értéknek és kötelességünknek tartjuk a felelősségvállalást mind önmagunkért, a saját döntésinkért és tetteinkért, mind a környezetünkért, a Földdel és a természettel való kapcsolatunkért.

- Hisszük, hogy a jógát egész évben, a nap 24 órájában kell gyakorolni a jógaszőnyegen és azon kívül is, melynek fontos része a környezetünk védelme.

- Legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint tartjuk magukat a jóga ősi szabályaihoz, a Jamákhoz és Nijamákhoz a környezet védelme érdekében is az alábbiak szerint:

Jamák - erkölcsi szabályok:

 • Ahimszá (erőszakmentesség): Senkinek és semminek ne árts. Ne árts a Földnek, ne árts a tengereknek, ne árts az állatoknak, embereknek, növényeknek, hegyeknek, folyóknak, levegőnek. Legyél tudatos minden döntésedben, és tartsd szem előtt az ahimszát.
 • Szatja (légy hű az igazsághoz): Az igazsághoz való ragaszkodás és az igazság iránti odaadás harmóniát teremt az életedben. Légy őszinte magadhoz és másokhoz. Úgy mondj igazat, hogy közben ne árts senkinek.
 • Asztéja (ne lopj): Az asztéja mások tulajdonának tiszteletét jelenti. Mások tulajdonát ne használd engedély nélkül, ne élj vissza mások bizalmával, ne élj vissza a hatalmaddal. Ne legyen benned vágy mások tulajdona iránt. Ne lopd mások idejét. Ne lopd el a figyelmet másoktól a magad hasznára. Ne lopj a Földtől és annak lakóitól sem: annyit vegyél, egyél és használj mindenből, amennyire valóban szükséged van.
 • Brahmacsárja (vond ellenőrzésed alá a vágyaidat): Mindenben a világegyetem, továbbá a természet egységét, szépségét, erejét, szeretetét kell keresni. A brahmacsárja arra tanít, hogy ne pazarold az energiád felesleges dolgokra, ne csapongj és kerüld az öncélú élvezeteket. Minden tevékenységedet, minden tettedet a szeretet járja át és vezérelje.
 • Aparigraha (ne harácsolj, ne halmozz fel dolgokat): Ne vegyél el többet, mint amire szükséged van. Ne halmozz fel dolgokat, amikre nincs szükséged. Élj egyszerű életet és semminek nem fogod hiányát érezni. Bízz abban, hogy amire valóban szükséged van, az mindig időben el fog jutni hozzád valahogyan. Az aparigraha egyben arra is tanít, hogy ha neked valamiből több jutott, mint amire szükséged van, akkor ne gyűjtögesd össze, hanem oszd meg másokkal.


Nijamák - magatartási szabályok:

 • Shaucsa (tisztaság): A test tisztasága az első lépés. A shaucsához az is hozzátartozik, hogy a környezeted, különösen az a hely, ahol gyakorolsz, legyen tiszta és rendezett. Ha kívül minden tiszta és rendes, a következő lépés a tested belső tisztítása. A legfontosabb pedig a tudat tisztán tartása, amely mentes a haragtól, gyűlölettől, a vágyaktól, a káprázattól, a hiúságtól, a gőgtől. A tiszta tudatú ember jóindulatú, meglátja mások erényeit, nem a hibákkal foglalkozik.
 • Szantósa (elégedettség): Örülj annak, amid van, legyél elégedett az életeddel, az állapotoddal. Ne legyél telhetetlen, ne akarj többet, mint amire szükséged van, ne engedd, hogy ide-oda rángassanak a vágyak, ne akard azt, ami másoknak jutott. A szantósa azt is jelenti, hogy szeresd önmagad.  
 • Tapasz (önfegyelem): Nem csak a testet, hanem az elmét és a jellemet is edzeni, fegyelmezni, irányítani kell. Erőfeszítés nélkül nem haladsz sehova. A tapaszra továbbá szükség van az összes jama és nijama, valamint minden egyéb erkölcsi szabály betartásához.
 • Szvadhjaja (tanulás, önismeret): A szvadhjaja arra tanít, hogy ismerd meg magad, ismerd a gyengéidet, az erősségeidet, a korlátaidat és ezeket folyamatosan figyeld, hiszen, mint minden más az egész világon, ezek is folyamatosan változnak. Önmagad képzését is jelenti, egy aktív és belülről fakadó tanulási vágyat. A szvadhjaja arra szólít fel, hogy ne fogadj el semmit vakon, mindent tegyél be a saját nagyítód alá és csak azután fogadd el, hogy meggyőződtél az igazságtartalmáról.
 • Isvara Pranidanah (meghajlás egy felsőbb erő előtt): Az Isvara Pranidanah arra tanít, hogy nem azért van a világ, hogy téged kiszolgáljon. Nem azért terem gyümölcs a fán, hogy te megehesd. Te magad is a világhoz tartozol, ne közelítsd meg tehát „hódítóként”, ne fosztogasd, és ne próbálj uralkodni felette. Úgy állj hozzá a világhoz, mint saját magad szerves részéhez. Fordulj a világ felé szeretettel és törekedj az együttműködésre.


- Hangsúlyt fektetünk arra, hogy tudásunkat és tevékenységünket a környezetvédelem területén is megalapozzuk, valamint holisztikus szemlélettel közelítünk meg minden problémát, folyamatot.

- A környezetvédelem területén is nyitottak vagyunk minden közhasznú együttműködésre.

- Hisszük, hogy az esélyegyenlőség és a fenntartható működés az önkéntes kötelezettségvállalással és példamutatással kezdődik.

- A mindennapi életünkben a következő környezetvédelmi elvek és szabályok betartására, valamint népszerűsítésére törekszünk:

 • Az életünk egyszerűsítése: fontosnak tartjuk, hogy tudatában legyünk annak milyen hatással van az életvitelünk a környezetre és a negatív hatásokat minél inkább csökkentjük. Figyeljük és kordában tartjuk a személyes öko-lábnyomunkat.
 • A gondold át még egyszer szabálya: törekszünk arra, hogy ne halmozzunk fel semmit és ne harácsoljunk. Minden vásárlás esetén átgondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit megvenni készülünk. Támogatjuk a könyvtárakat és kölcsönzőket. Lehetőleg használt termékeket vásárolunk vagy cserélünk, például adományboltok, használt ruhák, antikváriumok, internetes közvetlen vásárlás a tulajdonostól.
 • A csökkents, használd újra, hasznosítsd újra elv: megpróbálunk minél kevesebb szemetet termelni azáltal, hogy odafigyelünk arra, mit használhatunk vagy hasznosíthatunk újra. Olyan termékeket részesítünk előnyben, amelyek minél kevesebb csomagolást tartalmaznak. Előnyben részesítjük továbbá az újrahasznosított termékeket. Nemet mondunk a műanyag szatyorra és minden esetben saját hordozható táskát használunk a bevásárlásoknál. Szelektíven gyűjtjük a szemetet és erre bíztatunk másokat is!
 • Energiatakarékosság: a mosógépünket, mosogatógépünket alacsony hőmérsékleten használjuk és előnyben részesítjük a hagyományos szárítót a szárítógéppel szemben. Lecsavarjuk a hőfokszabályzót (legalább) két fokkal télen és feltekerjük a légkondicionálót (legalább) két fokkal nyáron, illetőleg kerüljük annak használatát. Kikapcsolunk és lekapcsolunk a hálózatról, illetőleg kihúzunk a konnektorból minden gépet, amit éppen nem használunk. A háztartási gépekből lehetőleg energiatakarékosat választunk és használunk.
 • Közös értékünk, a víz megóvása is közös feladatunk: a környezetünkben, otthonunkban figyelünk a csöpögő csapokra és haladéktalanul elzárjuk, vagy megjavíttatjuk azokat. Mindenesetben elzárjuk a csapot, amikor nincs rá szükségünk, például fogmosás közben. Törekszünk arra, hogy zuhanyozzunk fürdés helyett és az is rövid ideig, kevés vízzel történjen. Nem használunk műanyag palackot: csapvizet vagy szűrt vizet fogyasztunk. Ha szükséges, hogy vizet vigyünk magunkkal, akkor is rozsdamentes acél vagy üvegpalackot és szükség esetén vízszűrőt használunk. Gyakoroljuk a környezetbarát WC öblítést. Környezetvédő tisztítószereket és mosószereket használunk.
 • Hisszük, hogy csak a valódi táplálék táplálja a testet és a szellemet: törekszünk arra, hogy minden esetben helyi termesztésű, organikus terméket vásároljunk és fogyasszunk. Támogatjuk a saját vagy közösségi termelést, valamint a helyi kistermelőket. A gyorsételeket és gyorséttermeket kizárjuk az étrendünkből, ezáltal is tiltakozva a környezetszennyezés és egészségkárosítás ellen, amelyet képviselnek. Előnyben részesítjük a vegetáriánus étrendet, ezzel is tiltakozva az embertelen állattenyésztés és annak negatív környezeti hatásai ellen. Tudatosan étkezünk és hisszük, hogy „az vagy, amit megeszel.”
 • Állatvédelem: minden lehetséges eszközzel elítéljük az állatok kínzását és gyilkolását. Elítéljük a nagyipari állattenyésztést és mindennemű kegyetlen állattartást. Hisszük, hogy az erőszakmentesség jógikus gyakorlása minden lényre érvényes a Földön, éljenek akár szárazföldön, akár vízben vagy levegőben. Nem hordunk bőrárut. Fellépünk az állatkísérletek ellen és bojkottáljuk az olyan kozmetikai termékeket és/vagy tisztítószereket, amelyeket állatokon kísérleteznek ki, vagy olyan összetevőket tartalmaznak, melyeket állatkísérletekkel fejlesztetek ki. Elfogadjuk a gyógyulás és gyógyítás fontosságát, de törekszünk arra, hogy az életmódunkkal megelőzzük a betegségeket, s lehetőség szerint minél kevesebb gyógyszert, gyógyszeripari terméket fogyasszunk. Ha háziállatot tartunk, ajándékozunk: mindig előnyben részesítjük a menhelyi, kóbor állatokat és azt az elvet, hogy mindenekelőtt nekik biztosítsunk új otthont.
 • Teszünk a tiszta levegőért: a környezetünk védelméhez igazítjuk a közlekedési szokásainkat, vagyis lehetőség szerint sétálunk vagy kerekpározunk, az autónkat megosztjuk másokkal és/vagy tömegközlekedünk, amikor csak van rá lehetőségünk. Lehetőség szerint ritkán vagy egyáltalán nem ülünk repülőre. Hiszünk az ökoturizmusban, vagyis abban, hogy mindenekelőtt a lakóhelyünket és környezetünket fedezzük fel, amikor szabadságon vagyunk, pihenünk vagy utazhatunk. Védjük az erdőket és a fákat, ezért sosem nyomtatunk feleslegesen és újrahasznosított papírt használunk. Támogatjuk a faültetést és a zöld energiát. Ha autót vásárolunk vagy bérelünk, igyekszünk a legalacsonyabb fogyasztásút vagy hibridet választani.